10 Ekim 2007 Çarşamba

YARIŞMA


Adapazarı’nda her sene düzenlenen ramazan etkinlikleri bu yıl da çok canlı geçti.Bulvara kurulan kitap standları,verilen konserler Adapazarı’nda ramazanın oldukça hareketli geçmesini sağladı.Bu etkinliklerden biri de her yıl düzenlenen “fotomaraton” yarışması.Yarışmanın bu yılki konusu “Adapazarı’nda Ramazan ve Adapazarı Ramazanları’nda çocuk”.Yarışma 18 yaşüstü ve altı olmak üzere iki kategoride düzenleniyor.İsteyen herkes katılabilir.Son başvuru tarihi 15 ekim.İlgilenenler gerekli bilgiye buradan ulaşabilir.

3 yorum:

Tijen dedi ki...

Ne güzel olmuş Ece! Adapazarı'nın eski bayramları nasıl oluyordu merak ediyorum doğrusu. Bilmem Adapazarlı mısın, eski günleri anımsar mısın?

ece dedi ki...

Adapazarlıyım evet, Adapazarı'nda eski bayramlar ve yenileri arasında çok da fark olduğu söylenemez.Adapazarı halkı geleneklerine son derece bağlı.Ramazanlar da bayramlar da eski tadında bence.Adapazarı'nda her yıl belediye tarafından ramazan etkinlikleri düzenleniyor.Hele fırınlarda ramazana özel yapılan kıymalı pidelerin tadına doyum olmuyor.
Bayramlarda da küçükler büyüklere gider,evlerde baklavalar,tatlılar hazırlanır.Arefe günleri mutlaka alışveriş yapılıp,bayrama özel yemekler hazırlanır.Eski havadan hiçbirşey kaybolmamış gibi görünüyor velhasıl:)

Adsız dedi ki...

adapazarı bayramları... pide kuyrukları var ama eskisi gibi değil, eskiden fırınlarda birde güveç yaparlardı..öyle dışarda iftar kültürü yoktu. herkes evinde yada birilerinin evinde iftar yapardı, ramazanda iftarda misafirler eksik olmazdı, iftardan sonra halen devam etmekte olan hatimle teravih namazı kılacaklar için orta camii, ya da çok sevap alacağımıza inandığımız için her akşam başka bir camide teravih kılma alışkanlığımız vardı...(şimdilerde ise kim daha hızlı kıldırıyorsa o camiye gidiyoruz, yada bir ramazanın başında bir ortasında bir de kadir gecesinde namaza gidiyoruz)teravih namazına kadınlar da gelir onlar ikinci katta kılardı...tabii onlar namazdan sonra evlerine erkekler kahvelere, yada bir kısmı teravihten sonra belediyenin düzenlediği etkinlikleri izlemeye eskilerde şimdiki katlı pazaryerinin olduğu yere, pasaj 2000 in olduğu yerlere giderlerdi... sahurda yemekler arasında mutlaka börek olurdu..(iftarda da tatlı olarak şekerpare yada ekmek kadayıfı bizim vazgeçilmezlerimizdendir)sahura şimdiki gibi davulcular itici bir ses ile kaldırmazlar, bilakis ramazana has maniler eşliğinde davul çalarak bu görevlerini ifa ederlerdi...sahurdan sonra sabah namazında camilerimiz bu kadar da boş olmazdı, namazdan sonra hemen hemen her camide mukabele olurdu, sonrasında sohbet vaaz...ramazanda itikafa giren insanlar parmakla gösterilenlerden daha da fazlaca idi...Bayram namazına evdeki çoluk çocuk bütün erkekler ihtimam gösterirdi...Namazdan sonra, daha camiden çıkmadan ya da bahçesi müsaitse cemaatle bayramlaşarak başlanırdı...sonra evde ev halkı ile tek tek bayramlaşma...evde hep beraber bir sabah kahvaltısı tüm aile bir arada...sonra en yakın komşularla ile bayrama ve diğerleri...